Môze to byť psychická porucha ?

... , webtip: www.psychologovia.sk

Moderátor: PhDr.Tibor Hrozáň

Môze to byť psychická porucha ?

Poslaťod andrea » 19. Dec 2012 (Str) 11:32:50

Dobry den.

Ani neviem ako zacat. S byvalym priatelom som sa rozisla, ked sa zacal ku mne chovat ako k majetku-povysene. Rozchodu predchadzalo viacero situacii. Ustavicne ma kontroloval co som spravila, co som naopak nespravila a podla neho som spravit mala. Stale ma sledoval, ci si umyvam ruky ked pridem z vonku, pred varenim, pred jedenim, po tom, ako dokrajam maso a pod. Na navsteve mi zakazal hladkat psika, pricom on si ho zobral na kolena a hral sa s nim. Mne to pripadalo, akoby chcel zakryt, ze trpi strachom pred bacilami. Hubky na riad sa dotkne iba ked musi, vraj je v nej vela baktrerii. Okrem toho casto a vela klame. Vsetko poptom prekruca a klamstva zakryva tym, ze svoju vinu hodi na mna (ze som paranoidna), a niekedy mi podsuva dokazy, ktore vobec nic nedokazuju, maju iba manipulativny charakter. V praci si zacal s kolegynou a vsimli si to uz aj kolegovci. Aby vyzeral pred vsetkymi nevinne, obratil to proti mne, ze som ziarliva. Byvalu priatelku schvalne provokoval, aby ziarlila (to mi vraveli kamaratky, ktore si to vsimli) a toto teraz robi aj mne. Potom z nas robi hlupane, ze to my sme nenormalne. Za kazdu cenu sa na verejnosti chce vyfarbit ako "pan dokonaly", na ukor druheho. Napriek tomu, ze som ho uz mnoho krat odmietla, zaumienil si, ze ja som pre neho ta prava, mna chce za zenu, ze mi pokoj neda. Dokaze byt velmi mily, ale su chvile kedy mu akoby preplo v hlave a myslim, ze mauplne opacne myslienky v hlave. Boli situacie, kedy sa so mnou nebavil aj niekolko dni, tvaril sa, ze som vzduch, ale ani neviem dovod. Nechcel mi to povedat. Uz roky neviem, ako nanho.. vzdy ma necha chvilu v tom, ze mi da pokoj a potom ma opat zacne presviedcat, ako ma miluje. Poslednu dobu akoby sam pre seba predo mnou nahlas hovoril, ze mu budem sluzit. Ked som sa ho spytala co tym mysli, neodpovedal. Zakazdym ma svojou manipulaciou dostane tam, kam vobec nechcem a neviem ako z toho kruhu von. Chcela som, aby navstivil psychiatra, ale to absolutne odmieta s tym vedomim, ze to ja nie som vporiadku. Uz som skusila vsetky mozne sposoby, dobre aj zle, vsetky ake ma napadli, no doteraz neviem co na takeho cloveka plati, nemam uz sily ustavicne bojovat o svoju vlastnu identitu a pohodu. Preto sa obraciam na vas, mozno vas nieco napacne, co mna nenapadlo.
andrea
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 19. Dec 2012 (Str) 10:36:57

Re: Môze to byť psychická porucha ?

Poslaťod PhDr.Tibor Hrozáň » 20. Dec 2012 (Štv) 1:02:37

zdravim andrejka. "snad vas napadne nieco, co mna nenapadlo". veru, mna take cosi napadlo - co vas nenapadlo. uplne je to jednoduche, radikalne a upokojujuce. riesiace dokladne a dosledne cely problem.
uz viete, co je to?
nebojte sa verit sebe. ak nebudete verit tomu co citite, tak na to v dalsom zivote vacsinou doplatite.
len napr. takato otazka: citite sa pri nom ista, rada, bezpecna, viac hrda na seba, viac spokojna so sebou? bude oporou ked budu deti, problemy, beznadej?
ak sa vam na to chce odpovedat a dat tie odpovede - pre dovody ich archivacie sem, tak mozete na ne skusit odpovedat. archivoval by som ich - aby ste sa mohla po case k nim vratit. lebo pripadna realita zivota s nim da svoje odpovede. potom, raz, si ich spolu porovname.
drzte sa, pekny vianocny cas. hr.
Obrázok užívateľa
PhDr.Tibor Hrozáň
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 01. Aug 2012 (Str) 0:38:39
Bydlisko: Bratislava


Späť na Psychologická poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron