Ako správne skladovať kuchynský olej.

... , webtip: www.gastromapa.sk, www.kaviarne.sk

Ako správne skladovať kuchynský olej.

Poslaťod Nikitenko » 28. Jún 2013 (Pia) 6:36:17

Kuchynský olej podlieha skaze rovnako ako aj iné potraviny. Pokiaľ ho skladujete nesprávne, stráca antioxidanty a časom stuchne. Preto je dobré vedieť, ako ho čo najdlhšie zachovať čerstvý a výživný. Stačí vám pritom dodržať štyri základné odporúčania.

Svetlo

Oleje sa kazia rýchlejšie, ak ich skladujete v priehľadných obaloch prepúšťajúcich svetlo. Fľaše z keramiky alebo tmavého skla sú preto určite vhodnejšie. Ideálnym miestom na skladovanie oleja je tmavá suchá skrinka.

Teplo

Dajte pozor, aby skrinka s olejom nebola hneď vedľa sporáku. Ak náhodou žijete v horúcom klimatickom pásme alebo ak ho neplánujete použiť v najbližšom čase, ponechajte ho radšej v chladničke. Napríklad orechové oleje zvyknú veľmi rýchlo stuchnúť, preto je nutné ich skladovať práve na tomto mieste. Podaktoré druhy olejov v chlade zhustnú a zamútia sa, no pri izbovej teplote sa opäť vyčistia.

Vzduch

Oleje by sa mali skladovať bez prístupu vzduchu. Presvedčte sa radšej, či má nádoba vzduchotesný uzáver.
Životnosť

Aj pri tých najlepších podmienkach majú kuchynské oleje obmedzenú životnosť. Väčšina z nich si zachováva špecifickú chuť a najväčší podiel živín do troch mesiacov od otvorenia pôvodného balenia.
Pre zdravé srdce

Olivový a kanolový olej sú pre naše zdravie najprospešnejšie. Majú v sebe nielen kvalitné zdroje zdravých tukov, ale i nezanedbateľné množstvo antioxidantov. V západných krajinách umiera každý rok množstvo ľudí bez predchádzajúcich príznakov na náhle zlyhanie srdca. Istá štúdia tvrdí, že aj keby mali všetky domácnosti a verejné miesta (letiská, reštaurácie...) defibrilátory, podarilo by sa zabrániť len mizivému jednému percentu úmrtí. Je teda zrejmé, že pre zdravé srdce je potrebné urobiť niečo viac. Analytická štúdia v Americkom časopise preventívnej medicíny poukázala na to, že zvýšenie hladiny omega–3 mastných kyselín v krvi znižuje riziko náhlych úmrtí až 8-násobne. Aby sa dosiahol potrebný ochranný efekt, ľudia by nemali zabúdať práve na konzumáciu zdravých tukov z oleja, prípadne brať výživové doplnky s obsahom rybieho oleja, tvrdia autori tejto štúdie.
Skvelý na „opicu“ i kožné problémy

Určite ste počuli, že po kvalitnom žúre padne vhod mastné a vyprážané jedlo. Tejto nezdravej alternatívy ale budete uchránení, ak si pred samotnou akciou dáte zo 3-4 lyžičky olivového oleja. Účinok má síce rovnaký, no pre zdravie je oveľa prospešnejší.
Olivový olej je veľmi bohatým zdrojom vitamínu E a má výborné hydratačné vlastnosti. Po okúpaní aplikujte extra panenský olivový olej na ešte vlhkú pokožku. Jeho kvapky ukľudnia podráždené, svrbiace ekzémové vyrážky.


Celý článok on-line: Feminity.SK, Tip na web: SLOVENSKEPRODUKTY.SK


Nikitenko
Tagy: kuchynsky olej, kuchynske oleje, skladovanie kuchynskeho oleja, olej v kuchyni
Obrázok užívateľa
Nikitenko
 
Príspevky: 590
Registrovaný: 29. Júl 2012 (Ned) 15:08:37
Bydlisko: Bratislava

Späť na Gastro/Stravovanie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron