Domáci chlebík.

Ako sa... postupy, rady a finty pri varení.

Domáci chlebík.

Poslaťod Nikitenko » 30. Júl 2013 (Uto) 19:52:53

Hodilo by sa zopár overených receptíkov a konkrétnych postupov. Ale aspoň jedna užitočnosť: kvásková mapa


Nikitenko
Tagy: kvaskova mapa, kvasok, domaci chlieb, domaci chleba, domaci chlebik
Obrázok užívateľa
Nikitenko
 
Príspevky: 590
Registrovaný: 29. Júl 2012 (Ned) 15:08:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Domáci chlebík.

Poslaťod Anonym » 30. Júl 2013 (Uto) 20:18:58

Pekná stránka je na: www.chleba.sk
Pre anonymné prihlásenie/zverejnenie Vášho príspevku pod nickom "Anonym" použite prihlasovacie údaje...

Prihlasovacie meno: anonym
Heslo: anonym

Tip na web: www.mapa-slovenska.sk , www.cisla.sk , www.tv-online.sk , www.webdiskusia.sk
Anonym
 
Príspevky: 193
Registrovaný: 11. Aug 2012 (Sob) 7:02:21

Doma pečený chlieb vyjde zhruba na polovicu.

Poslaťod Nikitenko » 08. Aug 2013 (Štv) 7:34:43

Ako ušetriť: Doma pečený chlieb vyjde zhruba na polovicu.


Ľudia, ktorí si doma pečú vlastný chlieb, na tejto základnej potravine dokážu ušetriť. Pre porovnanie, kilový bochník konzumného kvasnicového chleba v domácich podmienkach pripravíte približne za polovičnú cenu, než ako sa predáva v potravinách
Najväčšou nákladovou položkou pri domácom pečení je múka a spotrebovaná elektrina. Najvýhodnejšie vychádza pečenie v domácej pekárničke, ktorá chlieb upečie za cenu okolo 10-15 centov. V prípade klasickej sporákovej rúry je potrebné počítať so zhruba so 40 centami. Pekárnička je síce úspornejšia, dá sa pečenie nastaviť na konkrétny čas, no nevie upiecť chlieb v tvare klasického pecňa s chrumkavou kôrkou.

Výrazne ušetriť sa dá pri nákupe surovín v akcii. Dlhodobé štatistiky ukazujú, že cena 1 kg pšeničnej múky sa pohybuje od akčného eura vyššie. O málo drahšia je ražná múka. Pri nákupe múky "do zásoby" možno na jednom bochníku ušetriť okolo 12 centov.

Jediné, čo nie je vo výpočtoch nákladov na domáci chlieb zohľadnené, je cena ľudskej práce. "Upečenie bochníka chleba v domácej pekárni bez miesenia zaberie aj 3 hodiny. Väčšina domácich pekárov má však pečenie ako koníček, takže sa púšťajú do zložitejších postupov. Je to podobné rozhodovanie ako medzi varením doma a jedlom v reštaurácii," uviedla autorka pekárskeho blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová.



Pečenie domáceho chleba sa v posledných rokoch stalo hitom. Ľudia sa k vlastnej príprave bochníkov uchýlili v reakcii na nespokojnosť s kvalitou pekárenských výrobkov v obchodných reťazcoch. Fanúšikovia domáceho pečenia sa združujú na webe PečemPecen.cz, kde možno cez kváskovú mapu vyhľadať majiteľa kvásku, ktorý je ochotný sa oň podeliť. Aj keď ide o český projekt, na mape nájdeme aj fanúšikov zo Slovenska.

V kvase vznikajú stovky aromatických látok vrátane dôležitej kyseliny mliečnej a octovej. Tie okrem správneho zakyslenia chleba zabraňujú jeho predčasnému plesniveniu. Kváskový chlieb dá kúpiť predovšetkým na farmárskych trhoch, kde stojí okolo 1,5 – 2,5 eura.


Celý článok on-line: Zoznam.SK

Nikitenko
Obrázok užívateľa
Nikitenko
 
Príspevky: 590
Registrovaný: 29. Júl 2012 (Ned) 15:08:37
Bydlisko: Bratislava


Späť na Recepty

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron