Sardinky z/v konzerve.

Sardinky z/v konzerve.

Poslaťod Nikitenko » 03. Júl 2013 (Str) 6:55:42

Sardinky sú druh malých, tučných rýb. Často sa predávajú práve v konzerve. Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínu D, vápnika a bielkovín. Sardinky sa tiež používajú ako návnada pri rybolove a krmivo pre rybie farmy.
Čítajte: 5 vecí, ktoré musíte mať v chladničke
Konzervovaným sardinkám sa odstraňujú hlavy a sú varené vo vode alebo fritované. Potom sa sušia a balia do rastlinného oleja, soľných roztokov alebo omáčky. Typická, vodou balená konzerva sardiniek obsahuje asi 140 kalórií, 20 g bielkovín a 7 g tuku. Sardinky v oleji obsahujú, samozrejme, viac tuku aj kalórií.

Omega-3 mastné kyseliny
Sardinky sú tučné ryby, bohaté na polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny a ďalší rad rôznych potrebných aminokyselín, ktoré sa nachádzajú iba v morských plodoch a morských riasach a sú spojené s radom zdravotných výhod. Spotreba 1,8 g týchto aminokyselín denne po dobu dvoch rokov znižuje hrúbku tepien, čo zvyšuje prietok krvi. Omega-3 mastné kyseliny sú tiež dôležitou súčasťou mozgu a sietnice, a majú tiež protizápalové účinky.
Čítajte: Vajcia z vás odplavia kilá navyše! Ale...

Vápnik a selén
Konzervované sardinky sú koncentrovaným zdrojom vápnika. Vápnik je nevyhnutný pre zdravé kosti a nedostatočný príjem spôsobuje krivicu u detí a osteoporózu. Tehotné dospievajúce dievčatá sú v určitom nebezpečenstve, práve kvôli nedostatku vápnika.

Konzervované sardinky sú tiež dobrým zdrojom selénu, čo je stopový prvok, ktorý je súčasťou antioxidačného enzýmu. Antioxidačné enzýmy pomáhajú zabraňovať oxidatívnemu poškodeniu voľnými radikálmi. Nedostatok selénu môže zhoršiť vstrebávanie jódu, čoho výsledkom je napríklad neplodnosť u mužov.


Vitamíny
Vitamín D je syntetizovaný v koži pri vystavení sa slnečnému žiareniu, ale ľudia žijúci v oblastiach ďaleko od rovníka, môžu mať nedostať tohto vitamínu. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravé kosti a pre správnu funkciu imunitného systému.

Sardinky sú tiež dôležitým zdrojom vitamínu D, niacínu a B-12. Niacín pomáha telu premeniť potravu na energiu, zatiaľ čo B-12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervov.

Nízky obsah znečisťujúcich látok
Konzervované sardinky obsahujú oveľa nižšie hladiny škodlivých látok ako je ortuť, než veľké ryby. Avšak, obsahujú značné množstvo sodíka, a preto by sa mali konzumovať striedmo, inak môžu viesť k vysokému krvnému tlaku.


Celý článok on-line: Žena.SK, webtip: [urlhttp://www.mapalekarov.sk]MAPALEKÁROV.SK[/url]


Nikitenko
Tagy: sardinky, konzervovane sardinky, vitamin D, vapnik, sodik, kosti, ryba, ryby.
Obrázok užívateľa
Nikitenko
 
Príspevky: 590
Registrovaný: 29. Júl 2012 (Ned) 15:08:37
Bydlisko: Bratislava

Späť na Životospráva

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron